مدير خانه سالمندان نشاط شهرستان مهريز گفت: داشتن منبع در آمد برای سالمندی مهمترین و اولین دغدغه و مشكل سالمندان است.

مهریز -نمایندگی یزدفردا :دكتر احمد ابویی اظهار داشت: پیری فرایندی اجتناب ناپذیر از زندگی همه ما می‌باشد و همه انسان‌ها در ادامه چرخه زندگی به مرحله سالمندی می‌رسند رسیدن به سن 65 سالگی یعنی گذر از مرحله میان سالی و آغاز دوره سالمندی، آنگونه كه كه در آخرین سرشماری كشور مشخص گردید.
وی افزود: استان یزد در بین سایر استان‌های كشور با آماری حدود 9 درصد دارای جمعیت سالمندی بیشتری می‌باشد حدود 9 درصد، این مطلب از آن جهت مهم است كه رسیدن به دوره سالمندی امكانات و شرایط خاص خود را می خواهد كه ذكرتعدادی از آنها لازم است.
ابویی تصریح كرد: نداشتن منبع درآمد به عنوان اولین مشكل سالمندان است و دومین دغدغه سالمندان بحث درمان آنان می‌باشد در كشورهای اروپایی بخصوص كشورهای اسكاندیناوی و فرانسه به عنوان كشورهایی كه دارای بالاترین آمار سالمندان می‌باشند و سالهاست تجربه داشتن آمار بالای سالمندان را دارند با داشتن بیمه‌های خوب و تكمیلی این مشكل را به نحوی حل كرده‌اند اما هنوز یكی از دغدغه‌های اصلی آنان در بحث درمان بحث هزینه‌های سنگین درمان سالمندان می‌باشد.
مدیر خانه سالمندان نشاط مهریز یزد افزود: آماده سازی محیط زندگی برای سالمندانی كه در طی فرآیند زندگی دچار محدودیت و یا معلولیتی شده‌اند از جمله دیگر مشكلات سالمندان می‌باشد.
وی گفت: حفظ حرمت و تكریم سالمندان اگر چه در فرهنگ یزد دارای جایگاه بالایی می‌باشد اما تداوم و حفظ آن برای نسل‌های آینده بسیار ضروری و لازم است، بدون شك در طی دو سه دهه آینده یكی از مشكلات كشور ما داشتن جمعیتی خاكستری و سالمند می‌باشد و بهتر است ازهم اكنون برای فردا چاره اندیشی كنیم چرا كه استان یزد می‌تواند به عنوان یكی از استان‌هایی كه زودتر در معرض این خطر است اقدام به چاره اندیشی نماید اما انجام این مهم توسط یك سازمان یا نهاد عملی غیر ممكن است اما لازم است.
ابویی پیشنهاد داد: شورایی متشكل از ادارات و سازمان‌های ذیربط به همراه تعدادی از كارشناسان به عنوان شورای سالمندان تشكیل شود البته این امر صورت گرفته اما شاید تعداد تشكیل جلسات و یا مصوبات آن به تعداد انگشتان یك دست نباشد و جدیت بیشتری را می طلبد.
وی به بیان راهكارهای كاهش آسیب این قشر اشاره كرد و گفت: تحلیل و بررسی آمار سالمندان و سپس برنامه ریزی براساس داده‌های آماری، فرهنگ سازی و آموزش همگانی برای سالم پیر شدن بخصوص آموزش افراد میانسال توسط رساله ملی، دانشگاه، آموزش و پرورش و تشكل‌های مردمی، تامین منابع درآمدی سالمندان از طریق آماده سازی بستر انجام یك سری كارهای سبك و پاره وقت توسط سالمندان سالم می‌تواند قابل تامل می‌باشد توسط بخش خصوصی، تحت پوشش قرار گرفتن سالمندان معلول و یا از كار افتاده كه در جامعه به سختی و در فقر زندگی می كنند از طریق موسسات خیریه مردمی و ایجاد شبكه‌های حمایتی مردمی محله‌ای و در نهایت كمك های نهادهای حمایتی نظیر كمیته امداد و بهزیستی از جمله راهكارهاست.
وی افزود: تحت پوشش در آمدن كمیته‌های درمانی با همكاری كمیته امداد بهزیستی و...، اهتمام و توسعه به امر ویزیت در منزل و ارائه خدمات درمانی به سالمندان از كار افتاده، ایجاد فرهنگسرای سالمند برای پر كردن اوقات فراغت سالمندان سالم توسط شهرداریها و موسسات خیریه، بهسازی معابر، اماكن عمومی توسط شهرداریها و سایر ادارات، ارتقا فرهنگ احترام به سالمند آموزش و پرورش، ارشاد اسلامی، روحانیت و غیره می‌‌باشد.
ابویی تصریح كرد: این نكات هر چند كوتاه، می‌تواند در امر برنامه ریزی برای بهتر نمودن وضعیت سالمندان مفید واقع شود.
وی در خصوص تعداد سالمند این مركز بیان داشت: در خانه سالمندان نشاط مهریز ما در خدمت 70 مادر سالمند هستیم خوشبختانه هنوز در فرهنگ یزدی‌ها بحث احترام به والدین در جایگاه بالایی قرار دارد و تقریبا هیچ خانواده یزدی حاضر نیست مادر خود را در خانه سالمندان بگذارد و اكثریت سالمندان ما كسانی هستند كه متاسفانه دارای فرزند نمی‌باشند البته تعداد محدودی هم هستند كه فرزندان آن‌ها با اكراه آنان را به خانه سالمندان آورده‌اند كه آن هم به علت بیماری‌های سخت دوره سالمندی نظیر زوال عقل و سكته مغزی می‌باشد.
مدیرخانه سالمندان نشاط مهریز یزد افوزد: به همین علت خانه‌های سالمندان یزد معمولا دارای سالمندانی هست كه خدمات زیادی می‌خواهند و نگهداری خوردن غذا نمی‌باشند و 65 نفر از آنان نمی‌توانند به تنهای استحام كنند.
وی افزود: البته ما در حال حاضر دارای یك مركز روزانه سالمندان هم هستیم كه به سالمندان سطح شهر مهریز خدمات می‌دهیم و در كنار آن نیز مركز خدمات ویزیت در منزل سالمندان از كار افتاده را هم داریم و می‌توانیم ادعا كنیم كه اولین و كامل‌ترین مركز خدمات دهی به سالمندان در سطح استان یزد خانه سالمندان مهریز می‌باشد.
وی با توجه به مشكلات دوره سالمندی به خانواده‌ها توصیه كرد: احترام و حفظ حرمت سالمندان جزء اصول اولیه اعتقادات دینی و فرهنگ ما یزدی‌ها می‌باشد و لازم به تكرار نمی‌باشد اما آموزش آن به نسل آینده مهمترین دغدغه همه ما باید باشد.
وی تصریح كرد: بدون شك با توسعه فرهنگ شهر نشینی و تبعات آن نظیر كار كردن هر دو عضو خانواده و یا چند شیفته كار كردن و زندگی در خانه‌های آپارتمانی دور نمای روشنی برای رسیدگی به سالمندان توسط فرزندان وجود نخواهد داشت و این سوال به ذهن میرسد كه آیا ما در طی سه دهه آینده به تعداد مهد كودك‌های حال حاضر به خانه سالمندان نیاز خواهیم داشت.
ابویی در پایان بیان داشت: عدم برنامه ریزی برای نسل جوان باعث شد آنها از بدو تولد با مشكلاتی نظیر شیر خشك، مدارس چند شیفته، دانشگاه، اشتغال و ازدواج روبرو باشند آیا این بار این تجربه برای سالمندان ما در حال تكرار است؟


یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا